dijous, 2 de juny del 2016

Bellmunt d'Urgell: El balcó de l'Urgell

El diumenge a la tarda Mènsula viatja fins a Bellmunt d'Urgell, a la comarca de La Noguera. Aquesta petita localitat, amb quasi 200 habitants, és un lloc excepcional per fer una passejada per la tarda de diumenge abans de l'actuació.

Vista de Bellmunt d'Urgell. Foto: escapdarural.com
 A Bellmunt d'Urgell se'l conèix com el 'Balcó de l'Urgell', i es que la seva ubicació d'alt d'un turó fa que es puguin visualitzar unes vistes meravelloses dels Pirineus, de la Serra de Bellmunt i de les comarques de La Noguera i de l'Urgell.  Donada la situació estratègica fou conquerit durant els anys dels comtats d’Ermengol IV, d’Ermengol V i d’Ermengol VI, anteriorment a la presa de Balaguer.

Dins de la localitat, entre els seus estrets carrers trobem l'església parroquial de Sant Josep (goticorenaixentista), cases amb portals adovellats al C. Major de caire medieval, 'La Botigueta' que és un edifici de pedra i la torre de vigilància, prop de l'església i que fou enderrocada al s. XIX. 

Carrer de Bellmunt d'Urgell. Foto: flickriver.com

L'escriptor Domènec Pallerola i Munné, o més conegut com Domènec de Bellmunt, va nèixer a aquesta localitat el 1903. Fou membre d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el 1991 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Passejar per Bellmunt d'Urgell és passejar per a tranquil·litat d'un poble petit i admirar les vistes que ens ofereix. 

Informació extreta de la web de l'Ajuntament de Bellmunt d'Urgell, Wikipèdia en català i enciclopedia.cat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada